Aanmeldformulier

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Waar liggen de kansen voor natuurherstel en -ontwikkeling in een veranderende wereld? Welke inzet wordt van ons gevraagd om het biodiversiteitsverlies te stoppen en te kantelen naar biodiversiteitsherstel? In een aantal inspiratiesessies proberen we de sleutels voor succes te vinden. Om daarmee tot een inspirerende natuurvisie te komen. Wil je meedenken over hoe GroenLinks-PvdA de weg kan uitstippelen naar een samenleving waar natuur weer enthousiasme oproept, praat dan mee om met andere GroenLinks-PvdA leden richting te geven aan deze visie. In de eerste inspiratiesessie gaan we, wat verder vooruit kijkend, op zoek naar creatieve oplossingen, samen met sprekers die ons uitdagen om verder te denken dan de gebaande paden.

Geconfronteerd met klimaatverandering, verstedelijking en biodiversiteitsverlies hebben onderzoekers van Wageningen Universiteit een toekomstverkenning uitgevoerd hoe Nederland er over 100 jaar uit zou kunnen zien met op natuur gebaseerde oplossingen. Bekeken, niet alleen vanuit het perspectief van de biodiversiteit, maar ook vanuit het water, de landbouw, duurzame energie of de circulaire economie. Tim van Hattum zal daar iets over vertellen.

Er is de afgelopen decennia best hard gewerkt aan robuustere en nieuwe natuur. En ook met succesjes. Toch overheerst het beeld dat de natuur achteruit holt, mede door de stikstofmodellen. Maar natuur is niet statisch. Teo Wams neemt ons mee in het perspectief van het Natuurnetwerk Nederland en wat in zijn ogen naar de toekomst nodig is om natuur weer robuust en weerbaar te maken. 

En hoe zorgen we ervoor dat dit netwerk, in een van de onlangs opgeleverde essays ecologische hartstructuur genoemd, ook via de haarvaten in verbinding blijft met het stedelijk gebied en het inmiddels schraal geworden agrarisch landschap. Hoe werken we hier met succes aan basiskwaliteit natuur? Jannemarie de Jonge deelt met ons gedachten om dit natuurinclusieve denken breder te verankeren.

De inspiratiesessie vindt digitaal plaats op 26 mei van 19.30 tot 21.00 u. Na de inleidingen zijn er steeds 5 minuten beschikbaar voor verhelderende vragen. 

Programma:

19:30 - 19:45 Tim van Hattum (Wageningen Universiteit): Nederland 2120 

19:50 - 20:05 Jannemarie de Jonge (Collectief Natuurinclusief); de natuurinclusieve samenleving

20:10 - 20:25 Teo Wams (Natuurmonumenten): het Natuurnetwerk

20:30 - 21:00 Gesprek onder leiding van Ernst Hart (Statenlid Utrecht) over aangereikte suggesties.